Az EU, a CEPOL és az Europol közösen elindít egy új projektet a bűnüldözés operatív kapacitásának megerősítésére a déli partnerországokban

teszt

oldalcim

Az EU, a CEPOL és az Europol közösen elindít egy új projektet a bűnüldözés operatív kapacitásának megerősítésére a déli partnerországokban

2020. december 17.
 

01.08

Az új projekt, az EUROMED Police, hozzájárul az intézményi kapacitás növeléséhez, az EU-val szomszédos államok polgárainak a transznacionális súlyos és szervezett bűnözéssel szembeni megvédése érdekében.


Az Európai Unió az Európai Unió Rendészeti Képzési Ügynökségével (CEPOL) és az Európai Unió Rendészeti Együttműködési Ügynökségével (Europol) együttműködve elindította az EUROMED Police projektet, hogy támogassa a déli partnerországokat (SPC) a transznacionális és szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

„Ha a rendvédelmi tisztségviselők képzéséhez kapcsolódó támogatás és fejlesztés megvalósítását és összehangolását kívánjuk teljesíteni, e misszió szempontjából kritikus felelősség a déli partnerországok bűnüldözői közösségében új kapacitások kiépítése és a zökkenőmentes együttműködéshez szükséges hidak megteremtése. . ” - emelte ki a CEPOL ügyvezető igazgatója, Dr.hc Detlef Schröder.

"Az EUROMED Police támogatja a fokozott együttműködést, az EU és a déli szomszédsági régióban található partnerei közötti együttműködést, és a közös biztonsági fenyegetések alapos elemzésével növeli az operatív hatékonyságot" - mondta Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója. "Az EU biztonsági szerkezetének középpontjában az Europol kedvező helyzetben van, így erősítheti az EU-t és a régiót fenyegető nemzetközi bűnhálózatokkal szembeni együttműködést." tette hozzá.

Az EUROMED Police célja, hogy elősegítse a párbeszédet és az együttműködésen alapuló fellépést a déli partnerországok nemzeti bűnüldöző hatóságai, valamint ezen országok, az EU tagállamai és az uniós ügynökségek között. A projekt elemző és kapacitásépítő kapcsolattartó pontok hálózatát hozza létre, hogy a speciális képzési igények meghatározása és értékelése révén elősegítse a rendészeti képzés és az operatív bűnüldözési erőfeszítések közötti esetleges hiányosságok megszüntetését.

Az EUROMED Police tizenöt éves, tartós eredményeket hozó projekt örökségre épít, mint például az Euromed-fenyegetés-felmérés (EMTA) és egy regionális stratégia kidolgozása, az euro-mediterrán térség súlyos szervezett bűnözésének részletes elemzése. A projekt rendelkezésére áll egy olyan meglevő eszközkészlet, amely a program megvalósításán túl is fenntartható, például az Euromed Tudásbázis - amelyet a CEPOL online Rendészeti Oktatási Platformja (LEEd) üzemeltet, és az Euromed Fenyegetés Fórum - az Europol üzemeltetésében.

Ez a projekt teljes mértékben felhasználja a CEPOL és az Europol régóta fennálló szakértelmét a bűnüldözési képzési igények felmérésében és teljesítésében, valamint a bűnügyi adatok elemzésében - a régión belüli nemzetközi bűnüldözési együttműködés támogatásához.

A projekt, amely számára a DG NEAR 7 millió eurós költségvetést állapított meg, négy évig fog tartani. A tevékenységek magukban foglalják a strukturált operatív képzési igények felmérését, közös szimulációs gyakorlatokat, bentlakásos és online képzéseket a felmerülő igények alapján, valamint magas szintű találkozókat, amelyeken rendvédelmi operatív és képzési intézmények képviselői találkozhatnak.

Az EUROMED Police projekt kedvezményezettjei: Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia, Egyiptom, Jordánia, Libanon, Izrael, Palesztina [1] , olyan nemzetközi szervezetek bevonásával, mint az Afrikai Unió Rendészeti Együttműködési Mechanizmusa (AFRIPOL) és az Arab Államok Ligája.

 

[1] Ez a megnevezés nem értelmezhető Palesztina állam elismeréseként, és nem érinti a tagállamok e kérdésben elfoglalt egyéni álláspontjait.

 

Forrás: https://www.cepol.europa.eu/media/news?page=1

 

thisContent

1133