Hat fogvatartott, száz tál étel, száz ember mosolya

Hat fogvatartott, száz tál étel, száz ember mosolya

2021-09-09 14:15
 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet,  hat konyhán dolgozó fogvatartottja önként vállalkozott 100 adag egytálétel elkészítésére, melyet a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Hajléktalanokat  Gondozó Központ otthontalan lakói számára ajánlott fel.

Az uniós forrásból megvalósuló EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, "Fogvatartottak reintegrációja" elnevezésű kiemelt projekt 2016 októberében indult és 5,734 milliárd európai uniós forrásból valósul meg. Fő célkitűzése a fogvatartottak társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációjának elősegítése, az elkövetők bűnismétlési kockázatának csökkentése. A program a büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs tevékenységeivel szorosan együttműködve, azt kiegészítve valósul meg. 

A jóvátételi program nem csak a bűncselekmény elkövetésével okozott kár/sérelem szimbolikus jóvátételére irányul, hanem a letartóztatásban lévő fogvatartottak az adott élethelyzettel, illetve a büntetőeljárással okozott kárt/sérelmet tudják szimbolikusan helyreállítani a kisközösségek és a társadalom számára nyújtott jóvátételi programok keretében. 2021. július 31-ig 141 db jóvátételi program valósult meg a konvergencia régiókban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben ez idáig 4 alkalommal vehettek részt fogvatartottak jóvátételi programban az EFOP "Fogvatartottak reintegrációja" projekt keretében. Ezúttal hat önként jelentkező, a programba bevont fogvatartott gondolta úgy, hogy az egytálétel elkészítésével és felajánlásával szebbé teszi 100 hontalan, nehézségekkel küzdő ember napját. A részt vevő fogvatartottak mindegyike az intézet rabkonyháján dolgozik, így szinte magától értetődő volt, hogy tudásukat használva mutatják meg a rászorulók iránti empátiájukat, a közösségi értékek iránti elköteleződésüket, fejezik ki visszailleszkedési szándékukat.

Az Intézet és a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet kapcsolata több évvel ezelőtt kezdődött, az évek során számos jóvátételi program keretén belüli felajánlásokkal örvendeztették meg a fogvatartottak a Gondozóközpont lakóit. Az elmúlt hónapban is látogatást tettünk a Központban, mely alkalommal a fogvatartottak által gyűjtött konzerveket adhattuk át gondozottak, illetve rászoruló családok részére. 

„Az EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, "Fogvatartottak reintegrációja" című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.”

 

Forrás: https://bv.gov.hu/hu/intezetek/bvszervezet/hirek

2310