A rendkívüli helyzetek biztonsági tényezői

A rendkívüli helyzetek biztonsági tényezői

2022/06/24
 

 

Immár két évtizede, hogy Szent László ünnepnapja alkalmából, a Magyar Rendészettudományi Társaság Határrendészeti Tagozata és a Magyar Hadtudományi Társaság Határőr Szakosztályának Pécsi Szakcsoportja helyben, rendészettudományi konferenciát szervez. Az idén a tudományos tanácskozás június 23-án zajlott, „A rendkívüli helyzetek biztonsági tényezői” címmel. A rendezvény fő támogatói között szerepelt a Magyar Rendészettudományi Társaság, a Rendőrség Tudományos Tanácsa, a Pécsi Tudományegyetem, valamint az Alapítvány a Rendvédelmi és Magánbiztonsági Oktatásért és Kutatásért (REMÖK).

Megnyitójában, a konferencia vezetője, a Magyar Hadtudományi Társaság Határőr Szakosztály Pécsi Szakcsoportjának elnöke, Zámbó Péter kiemelte, hogy napjainkban, illetve a közelmúltban bekövetkezett társadalmi események és jelenségek okán megnőtt az egyes biztonsági tényezők (nemzetbiztonsági, közbiztonsági, határbiztonsági, egészségügyi biztonsági) szerepe. E tényezők számbavételével indokolt tudományos igényességgel áttekinteni mindazokat a kihívásokat, amelyek révén az állami, de mindenek előtt a személyi biztonság fenntartható vagy szavatolható.

A konferencia plenáris részében a résztvevők a biztonságot veszélyeztető rendkívüli helyzetek kezelésének rendészeti lehetőségeit különböző aspektusból világították meg. Ezek sorában Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora „A törvény irgalma, avagy a rendkívüli helyzetek erkölcsi dilemmáiról” adott elő. Őt Felföldi László a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke folytatta, „Az ember személyi biztonsága a lelki biztonság” téma kifejtésével. Őt Rusvai Miklós tanszékvezető a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Patológiai Tanszékének vezetője a „Pandémiák, járványok, bioterrorizmus: kihívások a közrend ellen” előadása követte, majd az első panel zárásaként Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézete Katonai Tanszékének vezetője zárta a „Az orosz-ukrán háború biztonsági kihatásai”-ról szóló tartalommal.

A következő részt, Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, főigazgató, Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság „11 év kihívásai – háború és béke” című visszatekintésével nyitotta, majd Haller József, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Doktori Iskola vezetője folytatta:„Marketing fogások a drogok nemzetközi kereskedelmében – dizájner drogok Magyarországon” témában. Őket követően Végh József pszichológus, kriminálpszichológus „Áldozatokkal van tele a börtön” témájú előadásával érintette meg a részvevőket. A plenáris rész előadásait Fenyvesi Csaba, Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékéről zárta, a „Kriminalisztikai metódusok a háborús rendkívüli helyzetben” címmel.

A délelőtti program zárásaként a két szerkesztő; Gaál Gyula Hautzinger Zoltán, bemutatta „A rendészettudomány határkövei II. –Válogatás a Pécsi Határőr Tudományos Közlemények második évtizedéből” címmel megjelent antológiáját.

 

Szöveg: Hautzinger Zoltán, Deák József

Fotó: Konferenciaszervezők

 

Forrás: https://rtk.uni-nke.hu/

3197