„Korunk pestise a drog”

„Korunk pestise a drog”

2022. 06. 23., cs - 09:34 ORFK Kommunikációs Szolgálat

 

2009-től napjainkig a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) Korai Jelzőrendszeréhez 880 új pszichoaktív típusú anyag bejelentése történt meg.
 


Az ENSZ döntése alapján 1988 óta június 26-a a Kábítószer-ellenes Világnap. A még hatékonyabb drogprevenciós tevékenység érdekében a világnaphoz kapcsolódva az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya 2022. június 22-én szakmai napot tartott Budapesten a Rendőrség Igazgatási Központjában. A kérdéskör komplex értékeléséhez a hazai droghelyzet mellett fontos az egyes külföldi tapasztalatok megismerése, így a konferencián most a kanadai kábítószer-képet ismertette a résztvevőkkel két ottawa-i rendőr.

A rendőrségi drogprevenciós tevékenység azonban nem csak erre az egy napra korlátozódik, hiszen a gyermekek, fiatalkorúak biztonságra- és jogszabálykövetésre nevelése érdekében több iskolai programmal is jelen van a köznevelési intézményekben.

Az általános- és középiskolás diákok - akik a legveszélyeztetettebb korosztálynak számítanak a drogok kipróbálásában, befolyásolásban -  az egyenruhásoktól olyan problémamegoldási lehetőségeket tanulnak, amelyeket személyiségükbe építve “éles helyzetben” már készségszinten, rutinszerűen alkalmazhatnak. Az előadások módszere a szituációs és szerepjátékok alkalmazása, valamint az irányított beszélgetés. Olyan komplex, az egyedi sajátosságokat és igényeket figyelembe vevő programok, amelyek felölelik a korosztály igényeit.

A rendőrség egyik legfőbb célja, hogy növelje a fiatalok biztonságát a legsúlyosabb devianciákkal, a bűnözéssel és a szerfogyasztással szemben, hiszen fontos tudatosítani bennük azt a tényt, hogy mi baj lehet abból, ha csak egyszer is kipróbál valaki egy szert.  Ezt követheti egy következő és egy következő, majd kialakul egy fogyasztási szokás, ami függőséghez vezet, ez pedig egészségügyi és életvezetési problémákat okozhat. Így a rendőrség kiemelt feladata közé tartozik az iskolába járó fiatalok bűncselekményekkel szembeni fokozott védelme mind elkövetői, mind a sértetti oldalon, figyelemmel az internet veszélyeire, a családon belüli erőszakra, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, valamint a közlekedésbiztonságra. 

 

Galéria
 

Forrás: https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis

3208