Csehországban gyakorlatoznak a HUNOR kutyásai

Csehországban gyakorlatoznak a HUNOR kutyásai

2022. június 23.
 

Egy héten át Csehországban, Zatec és Rapsach városában gyakorlatozik a HUNOR kilencfős mentőkutyás egysége tizennégy kutyával. A HUNOR kutyás alegységének munkáját Pinkóczi Diána önkéntes kutyavezető irányítja.

A külföldi gyakorlatozás célja a HUNOR mentőszervezet 2024-ben esedékes harmadik ENSZ INSARAG újraminősítésére történő eredményes felkészülés. A kutyáknak és a kutyavezetőknek a nehéz USAR képességnek megfelelően egyszerre két kárterületen, tíz műveleti napon át kell képesnek lennie arra, hogy a földrengés során összedőlt lakóépületek romjai alatt rekedt áldozatokat felkutatassák. Egy nehéz-USAR csapatnak legalább négy mentőkutyával kell rendelkeznie.

Az ingergazdag és változatos képzési helyszínen zajló tréning nagyban segíti a váratlan helyzetekre való felkészülést, hiszen a HUNOR kutyásai a most látott szituációkkal egy nemzetközi katasztrófa-segítségnyújtás során is találkozhatnak. 

A tréningre vezető út eseménytelenül zajlott, a csapat több esőhullámon áthaladva érkezett meg az első gyakorlati helyszínre, Chbany külterületére, egy kifejezetten a mentőkutyások számára megépített gyakorlóromra. A kutyák azonnal nekiláttak az esti tréningfeladatnak, a finom jutalomfalatok és kedvenc játékok megszerzésének reményében gyorsan megkeresték és jelezték vezetőik számára a romok alatt eltűnt személyeket. 

Ezt követően három napon át a nyugat-csehországi Zatecben található oktató rompályán gyakorlatozott a nemzeti mentőszervezet, a Hunor keresőkutyás egysége. A munkát rekkenő hőség nehezítette, de a tűző napsütés sem akadályozta a kutyás teameket abban, hogy a nehéz körülmények között végrehajtandó feladatokat maradéktalanul teljesítsék. Mélyen a törmelék alá szorult és magasba rejtett személyeket kellett megtalálniuk. Hol az erős szél, hol éppen annak hiánya nehezítette a kutyák dolgát, de sose adták fel, hangos ugatással jelezték a megtalált embereket.

A tréning újabb helyszíneken folytatódik, a csapat a tervek szerint vasárnap érkezik haza. 

 

Fotó: HUNOR

 

Galéria
 

Forrás: https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek

3211