belugyiszemle_header

Tóth Nikolett Ágnes

A rendőri egyenruha mint szimbólum

A rendőri egyenruha mint szimbólum

Absztrakt

Cél: A rendőrség hivatásos állományú tagjaként, és az öltözékek kedvelőjeként a szerző arra vállalkozott, hogy mindazt az ismeretanyagot, amely a hivatásos állomány megjelenésével kapcsolatos egy csokorba gyűjtse.
Módszertan: Jogszabályok, belső szabályzatok, levéltári anyagok és interjúk feldolgozásával készült az írás.
Megállapítások: A rendőr megjelenésével is emeli a testület társadalmi megbecsültségét, tiszteletet és bizalmat ébreszt, „az egyenruha kötelez”.
Érték: Az egyenruha történetének a szerző számára elérhető elemeit részletesen ismerteti a publikáció. Az egyenruha történetének gyökereihez a tradíciók, koncepciók, az adott korszak sajátosságainak a megértéséhez történészek és kutatók vezették el a cikk íróját. Az egyenruházat a rendőrség hivatásos állományának a rendőrséget irányító miniszter által rendszeresített, egységesen megállapított formájú és színű öltözete, melynek célja az egyenruhát viselő más szervek, valamint a különböző országok rendőrségeinek egymástól való megkülönböztetése, illetve a rendőrséghez tartozás könnyű felismerhetősége. A rendőr megjelenésével is emeli a testület társadalmi megbecsültségét, tiszteletet és bizalmat ébreszt. A rendőrség hivatásos állományú tagjaként, és az öltözékek kedvelőjeként arra vállalkoztam, hogy mindazt az ismeretanyagot, amely a hivatásos állomány megjelenésével kapcsolatos egy csokorba gyűjtöm, kiegészítve a múlt egyes állomásaival, ami számomra jelentősnek tekinthető az elmúlt évszázadból.

Kulcsszavak

egyenruha, egyenruházat, öltözködési szabályzat, rendészettörténet
3492