A 2024-es olimpiai játékok biztosítása: Az Interpol megállapodást írt alá Franciaországgal a rendőrségi együttműködés megerősítéséről

A 2024-es olimpiai játékok biztosítása: Az Interpol megállapodást írt alá Franciaországgal a rendőrségi együttműködés megerősítéséről

2023. november 2.
 

A támogatás magában foglalja egy Interpol-egység kiküldését Párizsba az esemény teljes időtartamára.

A 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékok előtt Franciaország és az Interpol együttműködési megállapodást írt alá a biztonság és a nemzetközi együttműködés megerősítése érdekében a nagyszabású világesemény alkalmából.

A megállapodás számos olyan területre kiterjed, amely az Interpol globális hálózatára és szakértelmére támaszkodhat, többek között a következőkre:

  • Közös koordináció az eseményt megelőző közös munkaértekezletek és találkozók szervezésével.
  • Folyamatos információcsere az esetleges fenyegetések vagy a nemzetközi bűnözés hatékony kezelése érdekében.
  • Stratégiai segítségnyújtás a bűnüldözés megerősítése érdekében az összetett helyzetekkel való szembenézés érdekében.
  • Az Interpol Kiemelt Rendezvényeket Támogató Egységének (Major Event Support Team, IMEST) bevetése a rendezvény teljes időtartama alatt annak érdekében, hogy szoros együttműködést biztosítson a DCIO Műveleti Rendőrségi Együttműködés Központi Részlegével.
  • A nemzetközi együttműködés elengedhetetlen a nagyszabású események sikeréhez, valamint a sportolók, a nézők és valamennyi résztvevő biztonságának megőrzéséhez.

Az IMEST-egység tagjai elősegítik az üzenetek és a létfontosságú rendőrségi adatok valós idejű cseréjét az országok között. Ezek az adatok magukban foglalják az ujjlenyomatokat, fényképeket, körözési hirdetményeket, valamint az ellopott és elveszett úti okmányokkal és lopott gépjárművekkel kapcsolatos adatokat.

Az első IMEST-egységet 2002-ben telepítették az Egyesült Államokba a Salt Lake Cityben megrendezett téli olimpiai játékokra. Eddig közel 160 egységet vetettek be világszerte.

 

Forrás: INTERPOL | The International Criminal Police Organization

4481