Rendvédelmi pályaorientáció a gyermekvédelmi gondoskodásban élőknek

Rendvédelmi pályaorientáció a gyermekvédelmi gondoskodásban élőknek

 

2023. november 7. 15:24

A gyermekvédelmi gondoskodásban élők pályaorientációjának segítése érdekében írt alá együttműködési megállapodást Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára és Pozsgai Zsolt személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes 2023. november 7-én Budapesten.

 

Fülöp Attila a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekeknek szervezett rendvédelmi pályaorientációs napon elmondta, hogy az együttműködés a nemrég indult Apponyi Franciska Jövőműhely Program részeként valósul meg, amelyben munkáltatókkal közösen segítik a szakellátásban nevelkedő fiatalok pályaválasztását, munkahelyi elhelyezkedését.
Az államtitkár közlése szerint az első megállapodást az ORFK-val írták alá, ennek köszönhetően első körben tíz, 18 évnél idősebb, utógondozásban részt vevő fiatal kap lehetőséget három hónapnyi, mentorálással egybekötött gyakornoki képzésre a rendőrségnél. Reményeik szerint a résztvevők el is tudnak majd helyezkedni ezen a területen - tette hozzá a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban (ROKK) második alkalommal tartott interaktív nyílt napon.
Fülöp Attila elmondta, hogy a jótékonykodásairól ismert grófnőről elnevezett programot szeretnék bővíteni, ezért már több nagy magyar céggel tárgyalnak az együttműködésről. A pályaorientációs napról szólva kiemelte, hogy 350 gyereknek van lehetősége bepillantást nyerni a rendvédelmi dolgozók munkájába.
Magyarországon ma a rendőrségről a bizalom, a biztonság és a szolgálatkészség jut eszébe az embereknek, ezt szeretnék a gyereknek is átadni - fogalmazott az államtitkár.
Pozsgai Zsolt vezérőrnagy arról beszélt, hogy Magyarországon a rendőrség több mint ötvenezer embert foglalkoztat, azonban nemcsak rendőrként lehet szolgálni, hanem iskolaőrként, határvadászként, fegyveres biztonsági őrként, hívásfogadó operátorként, valamint számos logisztikai tevékenységet is el kell látni a rendőrségnél.
A rendőrség az ország minden településén jelen van, a rendvédelmi pálya pedig tisztességes megélhetést biztosít - emelte ki a személyügyi rendőrfőkapitány-helyettes.
Magyarországon jelenleg mintegy 23 ezren élnek gyermekvédelmi szakellátásban. Az ő társadalmi és közösségi beilleszkedésüknek, képességeiknek és érdeklődési körüknek megfelelő piacképes pályaválasztás elősegítése, valamint foglalkoztatottságuk növelése érdekében indult az Apponyi Franciska Jövőműhely Program.

 

(BM/MTI)

 

Forrás: Magyarország Kormánya - Belügyminisztérium (kormany.hu)

4484