Jót tenni – fahulladékból és újságpapírból

Jót tenni – fahulladékból és újságpapírból

2023-11-07 10:52
 
 

Faanyag hulladékból falra szerelhető kulcstartókat, kisvonatokat és házikókat, újságpapírból pedig kosarakat készítettek a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben büntetésüket töltő fogvatartottak. Az újrahasznosított alapanyagokból készült termékek az EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosító számú, "Fogvatartottak reintegrációja” című kiemelt projekt Foglalkozási rehabilitációs programelemében készültek.

A foglalkozási rehabilitáció olyan fogvatartottaknak nyújt tevékenységi lehetőséget, akik a munkáltatásba nem bevonhatók és nem folytatnak tanulmányokat sem. Számukra kiemelten fontos volt, hogy a hasznos szabadidő eltöltésén túl munkavégző képességeiket, készségeiket fejlesszék vagy fenntartsák. Szabadulásukat követően így jobb eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon, ezáltal a bűnismétlési kockázatuk csökkenhet.

A programelemre önként lehetett jelentkezni, így tizenöt fogvatartott mintegy három hónapon keresztül készítette a kézműves termékeket. A fali kulcstartók legapróbb részeit is saját kezűleg készítették, a kisvonatok elemeit csiszolták, festették, a házikók ablakait rajzolták.

Az elkészült termékeket jóvátételi felajánlásként október 27-én adta át az intézet parancsnokhelyettese a Hermann Alice Óvoda Sopronkőhidai Tagóvodájában, a Tagóvoda vezetőjének.

Az átadóünnepségen Vörös Csaba bv. alezredes, EFOP szakmai vezető elmondta, hogy a programelem nemcsak fenntartotta a fogvatartottak munkavállalási motivációját, hanem az alkotási tevékenység egyfajta segítség is volt számukra. A jóvátételi felajánlásra készült termékek gyártása segítette a fogvatartottakat abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzetük, bűntudatuk, mindezek mellett empatikus készségeiket is fejleszthették.

A projekt célkitűzéseként az újrahasznosítást szem előtt tartva a fel nem használt, maradék faanyagokat az intézet mellett működő Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft. Bútorgyártó részlege biztosította.

„Az EFOP-1.3.3-16-2016-00001 azonosítószámú, "Fogvatartottak reintegrációja" című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.”

 

Forrás: Intézetek | Büntetés-végrehajtás (gov.hu)

4493