A vadon élő állatok és növények illegális kereskedelme a "világ egyik legnagyobb bűnözési tevékenységévé" vált

A vadon élő állatok és növények illegális kereskedelme a "világ egyik legnagyobb bűnözési tevékenységévé" vált

2023. november 6.


Az orvvadászat és a vadon élő állatok illegális kereskedelme a szervezett bűnözői csoportok egyik fő tevékenységi területévé vált.

SZINGAPÚR - A környezeti és vadon élő állatokkal kapcsolatos bűncselekmények a világ egyik legnagyobb és legjövedelmezőbb bűnözési ágazatává váltak, és tovább növekednek, miközben számos fajt a kihalás szélére sodornak - figyelmeztetett az Interpol az Együtt a vadvilágért csúcstalálkozón.

A vadon élő állatok és növények illegális termékeinek feketepiaca évente akár 20 milliárd dollárt is elérhet, az orvvadászat és a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelme a szervezett bűnözői csoportok egyik fő tevékenységi területévé vált, és egyre inkább összekapcsolódik a fegyveres erőszakkal, a korrupcióval és a szervezett bűnözés más formáival.

Az orvvadászat és a vadon élő állatok illegális kereskedelme nemcsak a környezetet károsítja és veszélyeztetett fajokat pusztít el, hanem a vadvédelmi tisztviselők életébe is kerül: évente akár 100 vadőr is meghalhat, miközben az orvvadászok a vadon élő állatokat védik természetes élőhelyükön.

Ez az összefüggés támasztja alá a mai Együtt a vadvilágért csúcstalálkozón a The Royal Foundation és az Interpol között létrejött megállapodást a veszélyeztetett fajok illegális vadkereskedelem elleni védelmét célzó jövőbeni közös erőfeszítésekről.
 

11.16

A walesi herceghez magas rangú nemzetközi bűnüldöző tisztviselők csatlakoztak a United for Wildlife Summit rendezvényen, köztük Stephen Kavanagh, az INTERPOL rendőrségi ügyvezető igazgatója (balra középen).

 

Lord Hague Richmond tiszteletbeli lordja, az Együtt a vadon élő állatokért társelnöke elmondta:

" A vadon élő állatok és növények illegális kereskedelmével foglalkozó bűnszövetkezetek titkos tevékenységüket a nemzetközi határokon keresztül folytatják, és eközben felbecsülhetetlen károkat okoznak a biológiai sokféleségnek és a közösségeknek. A nemzetközi bűnüldözési együttműködés kulcsfontosságú az Együtt a Vadvilágért küldetésében, hogy lehetetlenné tegyük a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelmét.

"Az Interpol hosszú évek óta az Együtt a vadvilágért szervezet régi partnere, és nagyon örülünk, hogy a szándéknyilatkozat révén szorosabban, hatékonyabban és összehangoltabban dolgozhatunk együtt annak érdekében, hogy véget vessenek ennek a globális bűnszervezetnek." - tette hozzá.

A transznacionális szervezett bűnözői csoportok világszerte kizsákmányolják a vadon élő állat- és növényvilágot, ami hatással van a sebezhető közösségekre, veszélyezteti a közegészségügyet és fenyegeti a világ természeti erőforrásait.

Stephen Kavanagh, az Interpol rendőri szolgálatokért felelős ügyvezető igazgatója elmondta:

"Az INTERPOL egy évtizedes elkötelezettsége alatt a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűncselekmények a világ egyik legnagyobb bűnözési tevékenységévé váltak. Láttuk, hogy a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűncselekmények a fegyveres erőszakra és a korrupcióra támaszkodnak, és összefonódnak a pénzügyi bűncselekményekkel, a pénzmosástól kezdve a nemzetközi szervezett bűnözés más formáinak finanszírozásáig.

"Tekintettel a vadon élő állatok és növények nemzetközi illegális kereskedelmének nagyságrendjére és értékére, a pénzügyi és szállítási adatok kulcsfontosságúak a vadon élő állatok és növények kereskedelme elleni küzdelemben. Az Együtt a vadvilágért munkacsoportok tagjaival e területeken végzett erőfeszítéseink hangsúlyozzák, hogy szükség van a partnerségekre annak érdekében, hogy a világ környezetét biztonságosabbá tegyük a ragadozókkal szemben."

Az Interpol 195 tagországát segíti abban, hogy felhívja a figyelmet a nemzeti és nemzetközi szabályozásokkal való visszaélésekre. Emellett fokozza nyomozati és elemzési képességeiket, ami olyan határozott végrehajtási intézkedésekhez vezet, mint a Thunder hadműveletsorozat. 

2017 óta az Interpol több mint 100 tagország bűnüldöző hatóságait mozgósította a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelme elleni összehangolt Thunder-akciókban, amelyek több ezer lefoglaláshoz és letartóztatáshoz vezettek világszerte.

 

Forrás: News and Events (interpol.int)

4495