Az Europol és a Frontex szorosabbra fűzi az együttműködést

Az Europol és a Frontex szorosabbra fűzi az együttműködést

2024. január 31.
 

A mai napon a Frontex és az Europol újabb lépést tett a két ügynökség közötti együttműködés megerősítése felé. Hans Leijtens, a Frontex ügyvezető igazgatója és Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója közös nyilatkozatot írt alá, amely tovább növeli az Európai Unió biztonságát.
 

02.08    02.08_2

A két uniós ügynökség megbízatása az elmúlt években jelentősen kibővült, ami új lehetőségeket nyitott az együttműködésre, különösen a migránscsempészet és az emberkereskedelem területén.

A közös nyilatkozat felvázolja, hogy a két ügynökség hogyan tudja jobban összehangolni tevékenységeiket annak érdekében, hogy kiegészítsék egymást. A nyilatkozat konkrét rövid és hosszú távú kiemelt intézkedéseket határoz meg.

A gyakorlatban a Frontex szerepe a határőrizeti és -megfigyelési tevékenységéből származó hírszerzési információk szolgáltatása. Az Europol feladata az EU-n belüli szervezett, határokon átnyúló bűnözés és terrorizmus elleni bűnüldözési válaszlépések biztosítása. Ebben az összefüggésben a két ügynökség közötti szoros és hatékony partnerség az út a közös erőfeszítések sikeréhez.

Hans Leijtens, a Frontex ügyvezető igazgatója elmondta:

„Ügynökségeink kiegészítik egymást, és nemcsak az operatív információk cseréje révén kell támogatniuk egymást, hanem abban is, hogy miként értelmezzük és hajtjuk végre az új jogszabályokat és politikákat, például a Bizottság migránscsempészetről szóló új rendeletjavaslatát. A mai nyilatkozat a szorosabb együttműködés alapjául szolgál, de én már előre tekintek az Europollal kötött munkamegállapodás megújítása felé. Ez lesz az az ambiciózus változtatás, amely magasabb szintre emeli partnerségünket.”

Az Europol ügyvezető igazgatója, Catherine De Bolle kijelentette:

„A ma aláírt közös nyilatkozat új fejezetet nyit a Frontexszel való együttműködésünkben. Az Europol mint az EU bűnügyi elemző központja felismeri annak fontosságát, hogy a határokon átnyúló együttműködés és a közös fellépések érdekében összehozza az érintett partnereket. Alig várjuk, hogy tovább egyesítsük képességeinket és erősségeinket, hogy teljes mértékben kiaknázhassuk a két ügynökség kibővített mandátumában rejlő lehetőségeket.”

A Frontex és az Europol együttműködik a migránscsempészet elleni küzdelemben, kockázatelemzésben és a Bűnügyi Fenyegetésekkel Elleni Európai Multidiszciplináris Platform (EMPACT) keretében végrehajtott műveletekben.

 

Forrás: Newsroom | Europol (europa.eu)

4678