Cél, hogy az új, innovatív technológiákban élen járjon az ország

Cél, hogy az új, innovatív technológiákban élen járjon az ország

2020. június 25. csütörtök 14:59 2020. 06. 25. 21:45


A kormány célja, hogy az új, innovatív technológiák alkalmazásában régiós vagy európai szinten élen járjon Magyarország – mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Csorna közelében, az M86-os gyorsforgalmi úton, ahol önvezető járművek 5G-technológián alapuló kommunikációját vizsgálják szombatig a speciális szenzorokkal felszerelt intelligens útszakaszon.

 

Palkovics László kiemelte, hogy tavaly jelent meg egy IMF-elemzés, amely az ipari termékek high-tech részarányát vizsgálta, és ebben Magyarország Németországgal karöltve az első helyen áll.

Ez nem véletlen, mert a magyar vállalatok sok energiát fordítottak erre – mondta a miniszter, hozzátéve: a kormány ezért döntött amellett, hogy az autonóm technológiák kutatási területét segíti a feltételek kialakításában.

Ezért döntöttek a zalaegerszegi Zalazone tesztpálya megépítése mellett, amely olyan ütemben épül, ahogy gondolták, mondta. A következő lépés a közutak megnyitása volt az autonóm járművek előtt három évvel ezelőtt, hogy valós környezetben is vizsgálni lehessen a járműveket.

A negyedik elem egy olyan környezet kialakítása volt, ahol a járművek kommunikálni tudnak a közúttal is, ilyen a mostani tesztelés is a lezárt útszakaszon, ahol a megfelelő környezetet 5G technológiával alakították ki, ismertette.

 

Fotók: MTI/Krizsán Csaba

Forrás: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/

539