A hazai börtönök felkészültek a járvány második hullámára

teszt

oldalcim

A hazai börtönök felkészültek a járvány második hullámára

2020-09-07 10:35

A büntetés-végrehajtási szervezet – eddig is és ezután is – minden szükséges intézkedést meghozott és meg fog hozni annak érdekében, hogy a vírus ne kerülhessen be a börtönfalak mögé.
 

A koronavírus ún. első hulláma óta a büntetés-végrehajtási szervezet a bevezetett védelmi intézkedéseit fenntartotta a munkatársai és a fogvatartottak egészségének megóvása érdekében. Mivel a vírus a zárt közösségekben jobban terjed, a járvány elleni védekezés sikeressége érdekében a börtönökben még inkább indokolt a megelőzést szolgáló szabályok betartása. A járványügyi intézkedésekről és azok szükségességének megítéléséről a büntetés-végrehajtási szervezet minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása alapján hoz szakmai döntéseket.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a járvány hatékony megelőzése érdekében folyamatos felület- és eszközfertőtlenítést rendelt el valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben, illetve gondoskodott a személyzet védőeszközökkel való felszereléséről. Minden börtönben kijelöltük az elkülönítő helyiségeket, az intézetekbe újonnan érkező fogvatartottak pedig minden esetben járványügyi vizsgálaton esnek át. Ezen felül a prevenciós higiéniai szabályok betartásáról is rendszeresen tájékoztatjuk a személyi állományt és az elítélteket. A napi többszöri kézmosás, valamint a kézfertőtlenítés lehetősége is biztosított, valamint minden fogvatartottat mosható, fertőtleníthető textil szájmaszkot is elláttuk.

A világjárvány idején is kiemelt figyelmet fordít a büntetés-végrehajtás az elítéltek családtagjaikkal való kapcsolattartására. Ennek érekében minden fogvatartott számára elérhetővé tettük a Skype-alapú élő online telefonálási lehetőséget, továbbá megnöveltük a hagyományos telefonos beszélgetések időtartamát is. Azoknak a fogvatartottaknak pedig, akik nem rendelkeznek telefonnal a szervezet saját költségére biztosítja a havi 3x5 perces telefonálást. Skype felhasználási útmutatót is készítettünk a fogvatartottak hozzátartozói részére, hogy könnyebben megismerhessék a személyes kapcsolattartás kiváltására használható online alkalmazást.

Természetesen a bevezetett intézkedésekkel kapcsolatos – a fogvatartottakat és hozzátartozóikat is érintő – tájékoztatásnak is kiemelt szerep jut a járványidőszakban: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága több plakátot és tájékoztató videót is készített, amelyek a fogvatartottaknak és a családtagjaiknak is hasznos információkkal szolgálnak a járványhelyzet kezeléséről, a megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A tájékoztatást szolgálja továbbá az összes magyarországi börtönben elindult járványügyi call centereink felállítása is, de a büntetés-végrehajtás a Börtönújság koronavírus-járvánnyal, annak megelőzésével és az ideiglenesen meghozott intézkedésekkel foglalkozó különszámot is megjelentetett, amelyben a helyes kézmosásról, az immunerősítő étrenden át a szabályos maszkviselésig számtalan hasznos és fontos információ jutott el a rabokhoz.
Az ügyvédi látogatás korlátozására egyetlen esetben sem került sor, a védelemhez való jog érvényesülését – a fertőzés megelőzése érdekében szükséges óvintézkedések szigorú betartása mellett – a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt is teljes körűen biztosítja a büntetés-végrehajtás.

A fogvatartottak a büntetés-végrehajtási intézetbe történő befogadásuk során egészségügyi vizsgálaton esnek át. A vizsgálatot követően – amennyiben felső légúti tünetek jelenléte nem tapasztalható – a korábban bevezetett szabályoknak megfelelően közösségbe helyezésük kizárólag 14 nap elkülönítést követően történik meg.
A büntetés-végrehajtási szervezet által meghozott megelőző intézkedéseknek köszönhetően hazánkban a mai napig egyetlen fogvatartott sem betegedett meg az új típusú koronavírussal.

https://www.youtube.com/watch?v=YjSnKlpCmH8&feature=youtu.be

 

Forrás: https://bv.gov.hu/hu/intezetek/bvszervezet/hirek

 

thisContent

721