Kiberbiztonsági innovációs verseny egyetemistáknak

teszt

oldalcim

Kiberbiztonsági innovációs verseny egyetemistáknak

A kibertér naponta termel olyan biztonsági problémákat, melyekre egyelőre nincsenek jó megoldások. Ahogy az Interpol is figyelmeztet: „a kiberbűnözők riasztó ütemben fejlesztik és fokozzák támadásaikat, kihasználva a COVID-19 által létrehozott instabil társadalmi és gazdasági helyzet okozta félelmet és bizonytalanságot.” Az NKE szervezésében, magyar egyetemek és piaci szereplők összefogásával október 2-4. között egy olyan online innovációs versenyt rendeznek, amelyen az egyetemi hallgatók ötletei, megoldási javaslatai kerülnek terítékre. 

Személyes adatok védelme a digitális térben, államok által indított kibertámadások létfontosságú rendszerek ellen, tömeges online csalások, a választások biztonságának szavatolása a közösségi hálózatokon terjedő megtévesztő kampányok közepette. Ilyen és ehhez hasonló kiberbiztonsági problémákkal találkozhatunk nap mint nap a hazai és nemzetközi sajtóban. A digitális világ gyors fejlődésével alapvető társadalmi és gazdasági igény, hogy a kibertér is biztonságossá váljon. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint az OXO Cybersecurity Lab kiberbiztonsági startup inkubátor szakmai támogatásával olyan ötletversenyt hirdetnek egyetemi hallgatók számára, ahol a versenyzők elmélyedhetnek napjaink kiberproblémáiban, és ötleteikkel hozzá is járulhatnak a problémákra adott megoldások kidolgozásához. Az október 2-4. közötti versenyt a járványveszély miatt online formában rendezik meg, az eseményre minden magyar felsőoktatási hallgató jelentkezhet, akár egyénileg, akár csoportosan. A hackathon remek lehetőség arra, hogy összehozza a különböző egyetemek hallgatóit, akik az online térben találkozhatnak és közösen dolgozhatnak egy-egy problémán. Ezek között lesz olyan, mely az egészségügyre fókuszál, az autonóm közlekedést mutatja be, a rendészeti és katonai kérdéseket feszegeti, vagy éppen a mesterséges intelligencia és a nagy adatok biztonságára vonatkozik. A szervezők ezért nem csak a műszaki, hanem például a gazdasági, a társadalomtudományi és az orvostudományi területről is várják azon jelentkezőket, akik érdeklődnek a kiberbiztonság iránt. 

A résztvevőknek – akiket mentorok is segítenek a verseny során- egy ún. business model canvas-t kell létrehozni, melyből kiderül, hogyan látják az adott probléma megoldását technológiai és üzleti oldalról, az ötletüket pedig ún. pitch formájában kell szóban előadniuk a szakmai zsűrinek. Az ötletek, javaslatok nem vesznek kárba, az erre nyitott résztvevőket először az egyetemi inkubátorprogramok és kutatások keretei között segítik az ötlet megvalósításában, majd igyekeznek azokat a lehető leghamarabb valós piaci körülmények között megmérettetni. A már kész ötlettel rendelkező, arra érett csapatok pedig egyből jelentkezhetnek az OXO Cybersecurity Lab Kft. októberében induló piaci inkubációs programjába. A versenyre szeptember 11-től lehet jelentkezni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem weboldalán.

A verseny az NKFI Alapból finanszírozott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 azonosítószámú, „Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK)” című projekt keretében valósul meg, az egyetemi innovációs ökoszisztéma működtetése érdekében.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

 

Forrás: https://www.uni-nke.hu/hirek 

thisContent

726