Cybersecurity Hackathon 2020

teszt

oldalcim

Cybersecurity Hackathon 2020

Magyar egyetemek és piaci szereplők összefogásával tartottak online innovációs versenyt a kibervédelemről október 2-4. között. A Cybersecurity Hackathon-on a résztvevők elmélyedhettek napjaink kiberproblémáiban és ötleteikkel hozzájárulhattak olyan megoldások kidolgozásához, melyeket először egyetemi keretek között, majd a piacon megmérettetve akár meg is valósíthatnak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésben, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem közreműködésével megtartott online innovációs ötletversenyre 5 magyarországi egyetemről mintegy negyven hallgató regisztrált. Az ötfős csapatok az online térben dolgoztak együtt, kihasználva a technológia adta lehetőségeket: öten ötféle platformot használtak a kollaborációhoz. A résztvevők a versenynapok alatt üzleti modellt dolgoztak ki és az alapján termék-, vagy szolgáltatás ötleteket készítettek, majd ezeket a záró nap végén, 3-5 percben mutatták be a zsűrinek, amelynek egyik tagja a kiemelten kiberbiztonsági startup inkubátor tevékenységgel foglalkozó OXO Cybersecurity Lab Kft. képviselője volt. A versenyen olyan szakmai területeket jártak körül a résztvevők, mint például az egészségügy, az okos közlekedés, a villamosenergetikai rendszerek, az okosváros/okosotthon kiberbiztonsága, a mesterséges intelligencia, az adatvédelem és biztonság, valamint a kibertámadások elleni védekezés.

A győztes, SecurIT nevet viselő csapat a digitális lábnyomok problémájával foglalkozott, az ezüstérmes team a hamis hírek, míg a bronzérmes csapat a deepfake témáját dolgozta fel. A versenyen résztvevő csapatok a megmérettetés alatt, illetve azután is mentorálásban részesülnek, valamint egyetemi inkubátor programokba és kutatási műhelyekbe kerülve további támogatással dolgozhatnak az ötletek megvalósításán.  Mivel az egyik csapat ötlete iránt már a verseny másnapján érdeklődött egy befektető, így talán a következő sikeres magyar kiberbiztonsági cég innen tud majd elindulni.

A verseny az NKFI Alapból finanszírozott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 azonosítószámú, „Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK)” című projekt keretében valósult meg, az egyetemi innovációs ökoszisztéma működtetése érdekében.

 

Szöveg: Pap Melinda

 

Forrás: https://www.uni-nke.hu/hirek

thisContent

840