Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe – összefoglaló a nyitónap eseményeiről

teszt

oldalcim

Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe – összefoglaló a nyitónap eseményeiről

Ünnepi köszöntőkkel, díjátadással és tudományos előadással kezdődött meg a 2020-as Magyar Tudomány Ünnepe. Az idei programsorozat mottója: Jövőformáló tudomány. Az MTA a járvány miatt online követhető közvetítésekkel várja a tudomány iránt érdeklődőket november 3–30. között.


2020. NOVEMBER 2.
 

"A körülöttünk lévő világ megismerhető, bár még nagyon sok titkot rejt. Azt, hogy napról napra mégis többet tudunk róla, a tudománynak köszönhetjük" –mondta köszöntőjében Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe Programtanácsának elnöke. Szerinte az emberiség egyre gyarapodó közös tudáskincse képezi az alapját jövőnk alakításának. Ugyanakkor a tudomány művelői nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak társadalmi támogatás nélkül dolgozni, kutatni.

A társadalom támogatása viszont csak akkor várható el, ha az emberek értik a tudományos gondolkodás és módszerek alapvetéseit. Ehhez kell a jó oktatás, hogy mindenki felismerje a bizonyítékokon alapuló tudományos ismereteket, és megkülönböztesse őket az áltudományos blöfftől.

Freund Tamás elnök arról beszélt, hogy a tudomány egyre összetettebb, az új eredmények, technológiák megértése, alkalmazása egyre speciálisabb felkészültséget igényel a végfelhasználótól is. "Láthatjuk, hogy még egy olyan, a szakemberek számára könnyen leírható, apró biológiai organizmus is, mint egy vírus, micsoda táptalaja lehet a tévképzeteknek, hamis állításoknak vagy egyszerű ostobaságoknak." Az MTA elnöke szerint ezért a tudományos közösség felelőssége hatalmas. A jórészt csak egy-egy tudományterület művelői által olvasott szaklapokban való publikáláson kívül a lehető legszélesebb körben is el kell tudnia magyarázni kutatási eredményei lényegét.

Freund Tamás azt mondta, hogy Akadémiai elnökként számára e tekintetben is irányadó az MTA megújult küldetése. "Az Akadémiának meg kell ismertetnie a társadalommal a tudomány eredményeit és módszereit, ösztönöznie kell a kritikai gondolkodást, ezáltal pedig biztos tájékozódási pontokat kell nyújtania a szélesebb közönségnek, illetve a döntéshozóknak, és vonzóvá kell tennie a kutatói hivatást. Nem utolsósorban harcolnia kell az áltudományok és a tudománytalan nézetek ellen. A tudomány így is formálhatja a jövőt."

A nyitóbeszédet és a köszöntőt a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjak átadása követte. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese adta át.

A Magyar Tudomány Ünnepe nyitónapjáról készült felvétel az alábbi videóra kattintva nézhető meg.


A cikket tovább olvashatja az alábbi linkre kattintva:

Forrás: https://mta.hu/tudomanyunnep2020/megkezdodott-a-magyar-tudomany-unnepe-111012

thisContent

887