Nők a Tudományban

teszt

oldalcim

Nők a Tudományban

A Víztudományi Karon harmadik alkalommal került megrendezésre a "Nők a Tudományban" című rendezvénysorozat. Idén a járványügyi intézkedések betartása érdekében online térben tekinthették meg az érdeklődők az előadásokat.

Az esemény kiemelt témája a műszaki tudományterületeken dolgozó nők helyzete volt. Első előadóként Falusi Bettina, a Siemens Zrt. operatív vezetője szólalt fel. „Az andragógiától a PLC vezérlésekig” című prezentációjában a felnőttképzésekről és az ipari vezérlések tréningjeinek összefüggéséről, valamint az általa vezetett továbbképzésekről beszélt. Elmondta, hogy egy szinte 100%-ban férfiak uralta szakmában nagy kihívás egyedüli nőként helytállni. Ez gyakran több energiát, nagyobb koncentrációt, keményebb munkát igényel.  Falusi Bettina azonban úgy véli, sikerült bebizonyítania, hogy nemtől függetlenül is helyt lehet állni a mérnöki szakmában, mióta a cégnél van, folyamatos a fejlődés. A magyar Siemens Zrt. sikereit a tavaly elnyert, az anyacég nemzeti elismerése és díja is bizonyítja.

Majer Fruzsina, a Területi Vízgazdálkodási Tanszék mérnöke a Karhoz tartozó magyaregregyi kísérleti kisvízgyűjtő működését mutatta be, illetve a Lászlóffy Woldemár hidrometriai mérőtelep kutatói munkáiról beszélt. Szó esett arról is, hogy a vízgyűjtő feltárás területi mérései a VTK hallgatói számára mennyi tapasztalattal szolgálhatnak minden évben.

Az online konferencia moderátora Csima Beáta, a Víztudományi Kar gazdasági osztályvezetője, az NKE Hadtudományi Doktori Iskolájának aspektusából közelítette meg a kérdést.  Előadásában az önfenntartó büntetés-végrehajtásról, a foglalkoztatás hátteréről és annak előnyeiről beszélt. Többek között olyan termékek és szolgáltatások köréről esett szó, amelyeket a fogvatartottak állítanak elő.

A személyes tapasztalatok, karriertörténetek alapján a hallgatóság képet kaphatott arról, milyen buktatókkal találkozhat egy nő a szakmai életútja során, illetve hogy ezekre a problémákra milyen egyéni megküzdési mechanizmusok születhetnek. 

A rendezvény az EFOP 3.4.3. projekt keretein belül valósult meg.

 

Forrás: https://vtk.uni-nke.hu/hirek

thisContent

971