Az éghajlatváltozásról tudományosan

Az éghajlatváltozásról tudományosan

2021/04/19
 

A hazai éghajlatváltozás témakörével foglalkozó tudományos műhelyek és kutatások feltérképezése volt az egyik célja az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferenciának, amelyet április 12-15. között rendeztek meg, mintegy ezer érdeklődő részvételével, a pandémia miatt online keretek között. Az esemény fórumot biztosított az országban folyó éghajlatváltozással kapcsolatos kutatások, tudományos tevékenységek bemutatására és a szélesebb szakmai közösséggel való megismertetésére. A konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatói is részt vettek.

A Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) szervezésében megvalósuló négynapos online konferencia további célja volt, hogy elősegítse az Első Nemzeti Éghajlatváltozási Értékelő Jelentés előkészítő folyamatainak elindítását, lehetővé téve a potenciális szerzőknek a jelentés tervezetével és egymással való megismerkedését, illetve feltérképezze azokat a kutatási irányokat, amelyek elősegíthetik a HuPCC 2023-ra tervezett nemzeti jelentésének elkészítését és általában a klímaváltozással szembeni hatékonyabb hazai fellépést. A konferencia fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, társelnökei pedig Ürge-Vorsatz Diana és Gál Tamás, a HuPCC alelnökei voltak. Az eseményt 11 szekcióban rendezték meg, olyan témakörökben, mint például az éghajlati kényszerek, a kibocsátási tendenciák, éghajlatváltozás és biztonság, gazdasági és jogi vonatkozások, vagy az etikai keretek. Összesen 266 előadásra, illetve 21 poszterbemutatóra került sor, a szekcióelőadások révén 186 különböző intézmény, az előadások társszerzőivel együtt pedig 619 fő képviseltette magát a rendezvényen, illetve számolt be a klímaváltozással kapcsolatos kutatásairól. Az előadások mellett valamennyi szekcióban egy-egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került.  

A konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói, kutatói is részt vettek. Előadást tartott Ambrusz József, Bartuszek Lilla Judit, Berek Tamás, Csurgai József, Deák András György, Farkas Andrea, Földi László, Horváth Valéria, Huszár András, Kirovné Rácz Réka, Padányi József, Sallai János, Szegedi László, Tálas Péter és Teknős László. Mellettük Hetesi Zsolt, a VTK Víz- és környezetbiztonsági Tanszékének docense és Kirovné Rácz Réka, az RTK Katasztrófavédelmi Intézet (KVI), Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszékének adjunktusa, illetve Tálas Péter, az EJKK Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének intézetvezetője és Zlinszky János, a VTK Víz- és környezetpolitikai Tanszékének docense szekcióvezetőként működött közre. A Víz- és környezetpolitikai Tanszék vezetője, Szöllősi-Nagy András a konferencia záró plenáris ülésének levezető elnökeként vett részt a rendezvényen, míg Bognár Balázs, a KVI Iparbiztonsági Tanszékének adjunktusa – mint a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője és a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke – az „Éghajlatváltozás és biztonság” című szekció kerekasztal-beszélgetésének volt meghívott vendége, melyet Padányi József vezérőrnagy, a NKE Katonai Műszaki Doktori Iskola doktori tanácsának elnöke vezetett. Hetesi Zsolt volt a házigazdája a konferencia kedd esti társasági programjának is, amelyen a résztvevők a Kiss the Gound című film kapcsán beszélgettek a klímaváltozással szembeni fellépés lehetőségeiről, a konferencia programelőkészítő bizottságban résztvevő Tálas Péter pedig a csütörtöki plenáris ülés egyik előadójaként is szerepet vállalt.

A konferencia értékelése kapcsán Ürge-Vorsatz Diana és Gál Tamás is kiemelte: a négynapos, 40 órás rendezvény különleges volt abból a szempontból is, hogy szervezése és lebonyolítása is online formában történt, közel 75 online találkozó és mintegy 5000 e-mail segítségével. Az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia előadásainak felvételei megtekinthetők a HuPCC YouTube csatornáján.

Szöveg: Tálas Péter

 

Forrás: https://www.uni-nke.hu/hirek

1641