Átadták a Kódolj határok nélkül! programozóverseny díjait

Átadták a Kódolj határok nélkül! programozóverseny díjait

2021. JÚNIUS 3. 14:59


2021. június 3-án vették át értékes nyereményeiket a Belügyminisztérium és a NISZ Zrt. nyílt forráskódú programozóversenyének középiskolás nyertesei. A két online fordulót követően a legeredményesebb tíz diákcsapat jutott tovább az országos, 24 órás döntőbe.

A döntőben egy tudásmegosztó portál kialakítása volt a feladat, amelyek közül a három legjobbat videó formájában mutatták be a zsűrinek. A tudásmegosztó portál lehetőséget teremt az online kapcsolattartásra és közösségépítésre mindazok számára, akik érdeklődnek a nyílt forráskód témaköre iránt. A versenyzők saját fejlesztéseiken túl, a jelenleg elérhető, nyílt forráskódú megoldásokat is integrálták a portálokba. A szervezők hosszútávú célja – ami a feladat összeállítását is inspirálta – egy olyan hazai nyílt forráskódú közösség megteremtése, amely egyesíti a most még szigetszerűen tevékenykedő kisebb közösségeket.

A verseny középiskolai kategóriájának első díját az „mkdir csapatnev”, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium csapatának alkalmazása nyerte el. A második helyezett a „NemesGSZ”, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégium csapata lett, míg a harmadik helyezést a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium „Python” nevű csapata nyerte el.

A díjátadón Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára elmondta, hogy a nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványokon alapuló megoldások hosszú ideje fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban és a kormányzati informatikában. Több közigazgatási rendszer kiszolgáló oldala (például a szervereken futó operációs rendszerek, az adatbázis-kezelő- és szövegszerkesztő alkalmazások) teljesen nyílt technológiák használatára épül, valamint megkezdődött a felhasználói oldali átállások tervezése is.

Bancsics Ferenc, a NISZ vezérigazgatója ismertette a szervezők célját: „Azt szerettük volna elérni, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében és bizonyítsák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során”.

A tavalyi döntős, de nem díjazott versenyzők közül idén 3 csapat is bejutott a legjobb 10 közé, és két csapat dobogós helyezést is szerzett. „A két év teljesítményeit összehasonlítva azt látjuk, hogy a diákok sokrétű ismereteket szereztek, felkészülten érkeztek az idei megmérettetésre, ezáltal a döntőben is magasabb színvonalú művek születtek.” – mondta el Szabó Dóra, a NISZ Zrt. Vállalati támogató és nyílt forráskódú rendszerek igazgatója, a verseny szakmai vezetője.

A Belügyminisztérium és a NISZ Zrt. elkötelezett a nyílt forráskódú alkalmazások használata terén, 2016-ban hozták létre a Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot, melynek fejlesztőcsapata a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban évről évre kiemelkedő nemzetközi sikereket tudhat magáénak.

 

Első helyezett csapat / Fotó: NISZ

 

Második helyezett csapat / Fotó: NISZ

 

Harmadik helyezett csapat / Fotó: NISZ

 

(NISZ)

 

Forrás: https://kormany.hu/belugyminiszterium

1890