Drónok baranyai bevetésen

Drónok baranyai bevetésen

2021. július 08. 13:59
 

Sokszor segítik drónok a rendőrök munkáját.

 

20210708-dron


Hőkameráik segítségével nemcsak az éjszakai határsértőket leplezhetik le, de az eltűntek felkutatásában is hatalmas segítséget nyújtanak, főleg erdős vagy nehezen átlátható területeken. A speciális mentődrónnal vizet, élelmet, mobiltelefont, de akár defibrillátort is eljuttathatnak a bajbajutottaknak a nehezen megközelíthető helyekre.

Május 28-án a Mohácsi és a Siklósi Rendőrkapitányság állománya a polgárőrséggel közösen határvédelmi akciót hajtott végre. Céljuk a migrációs szempontból veszélyeztetettebb területek ellenőrzése volt. Az akcióban 24 rendőr 56 polgárőrrel vett részt.

– Az eligazítás során az egységeket 26 részre osztottuk, és mindegyikben voltak járőrök és polgárőrök. Mélységi területeket ellenőriztünk. Ezek lehettek pihentetőhelyek vagy már feltérképezett útvonalak – magyarázta Hortobágyi János őrnagy, siklósi határrendészeti osztályvezető. – Munkánkat rendszeresen segítik a polgárőrök drónjaikkal. Migrációs útvonalakat, csoportokat is felderítettünk már. Innen jött az ötlet, hogy tartsunk egy nagyobb gyakorlatot, amelynél a megye szinte teljes határszakaszát egyszerre ellenőriznénk. Az ország minden részéről érkeztek polgárőrök, akik az autós megerősítés mellett elhozták drónjaikat is. Az eligazítás után az egységek megkapták azokat a főbb útszakaszokat, irányokat, bozótos területeket, amiket át kellett vizsgálni. A járőrök megfelelő hely­ismerettel rendelkeztek. Okostelefont használva, illetve nyomtatott színes térképek alapján követték, melyik területet kell ellenőrizniük. Fentről másképpen látszik a növényzet, látjuk, hol van olyan letaposás, ami migrációs útvonalra utal. Egy vadcsapás teljesen más, mint az emberek által letaposott növényzet. A drónokkal éjszaka is jól lehet tájékozódni, illetve a nehezen megközelíthető helyeken is kiválóan alkalmazhatók. Vízátfolyásoknál a híd alatti részeket is meg tudták figyelni a drónok kamerájával. Olyan területeket tudtak gyorsan és hatékonyan végignézni, amelyeket autóval csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem lehetett megközelíteni.

A drónok nem csak a határsértők felderítésében lehetnek a rendőrség segítségére. Vannak speciális drónok is, amelyeknek például a mentéseknél lehet szerepe. Máthé Gergely, a Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének elnöke elmondta, hogy a mentődrónoknak speciális feladatokat kell tudniuk ellátni. Teherbírásuk eléri a 25 kilogrammot. Ezeket főleg eltűnt emberek felkutatásakor használják. Képesek különböző tárgyakat a célponthoz irányítani, és létezik olyan drón is, amelyik defibrillátort is szállít, ezt azonban még nem használták éles bevetésen. Főleg vízimentésnél és katasztrófaelhárításnál alkalmazzák, olyan hegyes vidéken, ahol drónnal megtalálják a bajbajutottat, és vizet vagy bármilyen segédeszközt, rádiót, mobiltelefont tudnak eljuttatni neki, ameddig a földi egységek tagjai odaérnek hozzá.

Pár éve történt a Mátrában, hogy ráesett egy fa egy férfi lábára, és nem tudott kimászni alóla. Mobiltelefonjával tartotta a kapcsolatot a kutatókkal, de miután a készüléke lemerült, megszakadt a kapcsolata a keresésére indult egységgel. Ekkor az egyik drón segítségével eljuttattak hozzá egy feltöltött telefont, amivel újra felvehette a kapcsolatot a földi egységgel.

A drónok hőkamerával is fel vannak szerelve, ezért a hőfoltokat éjszaka is mutatják. Így nemcsak a határsértőket veszik észre, de egy eltűnt ember keresésében is nagy segítséget nyújtanak. Egy idős asszonyt is így sikerült megtalálni, aki gombászni indult az erdőben, de eltévedt. A drón segítségével még időben sikerült rátalálni, és így megmentették az életét, hiszen már a kihűlés kezdeti szakaszában volt.

Az akcióban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság összesen 142,615 km-es határszakaszából mintegy 76,5 kilométernyit ellenőriztek a zsaruk és a polgárőrök, illetve több mint 200 négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át.

forrás: Police.hu

 

Forrás: https://www.opsz.hu/napi-hirek

2072