Az Élettani Tudományok Nemzetközi Szövetsége most alakult akadémiája első 30 tagja közé választotta Hunyady Lászlót, az MTA rendes tagját

Az Élettani Tudományok Nemzetközi Szövetsége most alakult akadémiája első 30 tagja közé választotta Hunyady Lászlót, az MTA rendes tagját

A Semmelweis Egyetem Élettani Intézete professzorának taggá választása a magyar élettudományi kutatások jelentős elismerése.


2021. JÚLIUS 5.

Az Élettani Tudományok Nemzetközi Szövetsége (International Union of Physiological Sciences, IUPS) 2021-ben indított kezdeményezése az IUPS Academy of Physiology létrehozása. Az első 30 tag közé 12 tudós került be Európából, közülük 3 Nagy-Britanniából, 2 Németországból és 1-1 Belgiumból, Dániából, Hollandiából, Magyarországról, Olaszországból, Svédországból, Szlovákiából. Az új akadémia tiszteleti tagja három Nobel-díjas tudós lett, Peter C. Agre (USA), Stefan W. Hell (Németország) és Erwin Neher (Németország). Hunyady László megválasztása az IUPS Akadémia első 30 tagja közé a magyar élettudományi kutatások jelentős elismerése.

Az IUPS egy politikamentes nemzetközi szakmai szervezet, mely a világon egyedülálló módon képviseli az élettani tudományok területén tevékenykedő kutatókat, oktatókat és hallgatókat. Az IUPS Akadémia idén jött létre, ezért a most megválasztott tiszteleti tagok és tagok az Akadémia első tagjai. A továbbiakban az IUPS Akadémia évente legfeljebb 30 új tagot fog választani az élettan és a társszakmák legkiemelkedőbb művelői közül, az akadémia tiszteleti tagjai pedig a Nobel-díjasok közül kerülnek ki.

Az IUPS az egyik legpatinásabb élettudományi társaság a világon, melynek több mint 60 nemzeti és egyéb tagszervezete van. Gyökerei az 1889-ben Bázelben szervezett első nemzetközi élettani kongresszusig nyúlnak vissza, abba a korba, amikor végrendeletében Alfed Nobel úgy rendelkezett, hogy az egyik díjat "Physiology or Medicine" területen kell kiosztani. Az 1889-től kezdve 3 évente rendszeresen megtartott világkongresszusok szervezésére 1929-től nem hivatalos szervezőbizottság jött létre, majd ezt követte 1953-ban az IUPS hivatalos létrehozása. Jelenleg az IUPS kongresszusait 4 évente rendezik meg.

Az IUPS 1980-ban Budapesten tartotta kongresszusát, melynek hazai szervező elnöke Lissák Kálmán akadémikus volt, és amelyen nagy számban jelentek meg a legkiemelkedőbb élettudományi kutatók a világ minden részéről. Az 1929-ben Bostonban tartott XIII. Nemzetközi Élettani Kongresszusra utazva, a Minnekahda nevű hajó fedélzetén vetették fel az alapítók a Magyar Élettani Társaság (MÉT) megalapításának ötletét, köztük Szent-Györgyi Albert, aki kiemelkedő szerepet játszott a MÉT megszervezésében. Hunyady László 2010 és 2014 között volt a MÉT elnöke.

 

Forrás: https://mta.hu/

2074