Szabadulószoba az élményszerű bűnmegelőzésért

oldalcim

Szabadulószoba az élményszerű bűnmegelőzésért

BUDAPESTI FEGYHÁZ ÉS BÖRTÖN

2020-06-18 21:10


Egyedülálló, bűnmegelőzési tematikájú szabadulószobát adtak át a X. kerületben június 18-án. A (V)ÉSZJELZÉS projekt keretében kialakított, „Szabadulás a valódi tét” elnevezésű helyszínen az általános iskolák felső tagozatos diákjai és a középiskolások élményszerűen tapasztalhatják meg, hogyan kerülhető el az áldozattá vagy a bűnelkövetővé válás.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Kőbányai Önkormányzat támogatásával megvalósuló prevenciós programba a  Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is bekapcsolódott, a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal és  több civil szervezettel együtt.

A (V)ÉSZJELZÉS program megvalósítását a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány koordinálta. Az ötletgazdák az interaktív oktatási módszereket és a közkedvelt szabadulószobák tapasztalatait egyesítették az élményszerű bűnmegelőzés érdekében. A projekthelyszín kivitelezésében nagy szerepet vállalt a BUFA Kft., együttműködve a Budapesti Fegyház és Börtönnel, valamint a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézettel.

A projekt szakmai bemutatójára és a  szabadulószoba ünnepélyes átadására szervezett rendezvényt D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere nyitotta meg. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács képviseletében Dr. Hatala József nyugállományú rendőr altábornagy, elnök tartott köszöntőt. Mindketten sikeresnek ítéltek a pályázat megvalósítását, valamint kifejezték szándékukat a további együttműködésre. Ezt követően a bűnmegelőzési programban résztvevő rendvédelmi és civil szervezetek képviselői ünnepélyesen aláírták az együttműködési szándéknyilatkozatot. A projektbemutató szakmai előadói a szabadulószobák alkalmazásának lehetőségeit, a bűnmegelőzésben hasznosítható szerepüket és a kőbányai helyszín tesztelése során szerzett tapasztalataikat ismertették. 

Az Újhegyi sétányon a fiatalok helyszínelőként nyomozhatnak, miközben egymással együttműködve bajba került társuk túléléséért küzdenek. A szituációs játék során életszerű döntéshelyzetek elé kerülnek, melyeket közösen kell megoldaniuk, versenyt futva az idővel. Az élményszerű tanulást nyújtó, interaktív szabadulószobában a X., XIII., XVII., XVIII. és XIX. kerületi rendőrkapitányságok bűnmegelőzési tanácsadói tematikus foglalkozásokat is tartanak a résztvevőknek.

A látványos installációkkal ellátott, informatív szabadulószoba az elvárások szerint elősegíti a fiatalok pozitív attitüdjének kialakítását és hatékonyan támogatja a 12-18 éves korosztályt érintő prevenciós törekvéseket.

 

Forrás: https://bv.gov.hu/hu

thisContent

534