LUCA 4, a lélegeztetőgép

teszt

oldalcim

LUCA 4, a lélegeztetőgép

              Interjú dr. Lorx Andrással, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának docensével

 

„A Semmelweis Egyetem orvosszakmai vezetésével alkotta meg a Femtonics Kft. azt az akkumulátorról és palackról is működő, hordozható lélegeztetőgépet, ami kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében hatékony. A hazai találmány a kiáramló levegő szűrésével védelmet nyújt a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók számára. A Femtonics Kft. és a Semmelweis Egyetem a rendelkezésükre álló gépészeti, elektronikai, orvostechnikai és klinikai tudás ötvözésével március végére jutott el az első működő prototípusig. A tervezéskor fokozottan odafigyeltek arra, hogy a kialakított eszközt a lélegeztetésben kevésbé jártas orvosok is könnyen kezelhessék. A második fejlesztés a Semmelweis Egyetemen található aktív műtüdő segítségével lefolytatott tesztsorozatnak köszönhetően sokkal kiforrottabb darab – hangsúlyozta dr. Rózsa Balázs, a cég alapító-tulajdonosa. Az eszköz kifejezetten jó áramlási tulajdonságokkal és gyors vezérléssel rendelkezik – számolt be dr. Lorx András, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának docense. Hozzátette: a zárt rendszerű légzőkör és gázellátás nem pazarló, ezért a berendezés nagy előnye, hogy nem jelent többletterhelést a kórházi gázhálózat számára.”[1]

Az ember szívét mindig megdobogtatja, ha nagyszerű magyarokról, magyar találmányokról hall. Amikor pedig egy nem szokványos helyzetben történik mindez, jelen esetben a koronavírus-járvány ideje alatt, az azzal szembeni küzdelem egyik hatékony eszközének kifejlesztéséről olvashatunk, talán kétszer olyan gyorsan dobog a szívünk. Miért olyan zseniális a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép? Miért olyan szerencsés, ha a szaktudás és innováció, vállalkozói tőke egymásra talált? – kérdeztük docens urat, akivel Hornyik Zsuzsanna beszélgetett még a veszélyhelyzet fennállása alatt.
 

Tisztelt Doktor Úr! Kérem mutassa be röviden Luca 4-et!

Ahogy alakult időben a COVID-időszak védekezése és prioritásai, úgy változtak az elvárások a kezdetben vészhelyzeti felhasználásra szánt lélegeztetőgép kapcsán is, ami ma már inkább közelíti az általános felhasználásra szánt lélegeztetőgépet. Kezdetben praktikusan nem lehetet semmilyen alkatrészt beszerezni, ami alkalmas lett volna lélegeztetőgép építésére. A kérdés tehát az volt, hogy a még beszerezhető alkatrészekből lehet-e lélegeztetőgépet fejleszteni. Így indultunk el, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája, illetve a felkérőink, a Femtonics kft. részvételével rekord idő alatt fejlesztettünk egy vészhelyzetben alkalmas lélegeztetőgépet, mely különféle elsősorban élelmiszeripari alkatrészekből állt és képes volt kritikus állapotú betegeket is lélegeztetni. Az aktuális betegszámokat folyamatosan követve, idővel a hangsúly áttolódott a fokozott biztonságra és a funkcionalitás bővítésére és már nem csak a vészhelyzeti speciális engedélyhez kötött felhasználási lehetőség volt a cél, hanem egyre inkább közelítettük az általános felhasználáshoz szükséges kritériumokat. Ezen az íven fejlődött a LUCA lélegeztetőgép. Jelenleg rendelkezünk egy olyan verzióval, amely specialitásokat megőrzött ugyan a COVID pandemiából, így fokozott fertőzés elleni védelemmel rendelkezik, de már szélesebb a funkcióválasztéka és teljes mértékben megfelel az angol RMVS kritériumrendszernek, biztonságos és teljes mértékben lefedi azokat a szükségleteket, amelyek a fertőzött betegek ellátásához nélkülözhetetlenek. A Luca 4 ennek a gépnek egy továbbfejlesztett verziója, ami reményeink szerint el fog jutni a CE jelzésig is.
 

Mennyi előkészítő munka rejlik a fejlesztés mögött?

Nagyon sok munka van a fejlesztés és a folyamatos tesztelés mögött. Ha a világot megnézzük, nem sok használható lélegeztetőgép került kifejlesztésre, amiről olvashattunk, azok szakmai szemmel inkább játékszerek, mintsem valódi megoldást kínáló berendezések. Rajtunk kívül egy komplett elektronikai, gépészeti, mechanikai és még egy sor szakterület (kémikus, gáztechnika, stb.) áll a fejlesztés mögött, mindvégig hétvégék és esték nélkül dolgoztak a munkatársak, ráadásul praktikusan együtt ment a fejlesztés és az építkezés és a tesztelés is, hogy időt nyerjünk.
 

Hányan vettek ebben az óriási jelentőségű projektben részt?

A Femtonics cég praktikusan leállította a korábbi működését (ők eddig elsősorban olyan világszínvonalú mikroszkópokat gyártottak és fejlesztettek, mely 3D-ben tette vizsgálhatóvá az agy működését), hogy a teljes kapacitásával a lélegeztetőgépre fókuszáljanak, de sok egyéb helyről kaptunk támogatást; beleértve a Semmelweis Egyetemet és az ITM-et is. Klinikánk sokéves tapasztalattal bír a lélegeztetés, annak oktatása és így a kritikus lélegeztetési helyzetek szimulációja terén, illetve régóta kutatjuk a légzőszervi eltérések, betegségek és állapotok mechanikai hátterét, sőt a lélegeztetésre adott válaszukat is így nagyon jól kiegészítettük, mégpedig a fejlesztő cég kimagasló ipari tudását. Hasonlóan a tesztelés is professzionális szinten zajlott a kezdetektől, hiszen olyan aktív légzésszimulátor van a birtokunkban, ami Európában is csak néhány elsősorban nagy egyetemi vagy lélegeztetőgép fejlesztői központokban található meg. Sok-sok éves klinikai munka, kutatás, fejlesztés és technológiai tudás eredménye az, hogy ilyen gyorsan ennyire hatékony és innovatív multidisciplinális csapat jött össze. Azt hiszem az ilyen fajta egyetemi és dinamikus kisvállalati tudás összedolgozása az országunk jövőjét alapvetően jóirányba mozdítja el, és hosszabb távon is pozitív kilátással kecsegtet.
 

Mikortól állítják üzembe a készüléket, mikorra várható a sorozatgyártás?

A készülék az OGYEI-nél engedélyezett klinikai vizsgálat alatt van[2], e vizsgálat több részből áll azon túl, hogy teszteljük a gépet magát is mind teljesítmény, mind pontosság, mind biztonság szempontjából, teszteljük a felhasználhatóságát és kezelhetőségét is. Lélegeztetésben jártas és kevésbé jártas szakorvosok dolgoznak a géppel és felmérjük, mennyire gyorsan és jól tudják kezelni a gépet. A vizsgálat rész a valós betegeken történő alkalmazás is. A vizsgálattal jól haladunk, több, mint a háromnegyede már megvan, várhatóan gyorsan jelentkezünk a végeredménnyel. A sorozatgyártás igény kérdése, a gyártói kapacitás rendelkezésre áll, megrendelés esetén bármikor kezdődhet.
 

A koronavírustól függetlenül vannak-e olyan esetek, amikor hatékonyan bevethető a lélegeztetőgép?

Természetesen, a gépünk egyre inkább megfelel egy általános helyzetben alkalmazható lélegeztetőgépnek, célunk a kritikus helyzetben kialakított innovatív ökoszisztéma fenntartása és ebben a rendszerben a lélegeztetőgép további fejlesztése olyan szintre, hogy a világon bárhol megállhassa a helyét.
 

Miért pont a Luca nevet kapta a lélegeztetőgép?

Luca az egyik alapító tervező mérnök lánya, aki születése után rögtön gépre került. Amikor eldöntötték, hogy belefognak a gép fejlesztésébe, akkor volt pont a szülinapja. Azóta persze jól van. Igy lett Luca.

 

 

[1] Forrás: https://hu.euronews.com/2020/04/22/tiz-nap-alatt-fejlesztettek-ki-a-hordozhato-magyar-lelegeztetogepet

[2] Az interjú egy hónappal ezelőtt készült, azóta feltételezhetően már befejeződött, illetve végstádiumához közeledik a fenti vizsgálat.

 

Az interjút készítette: Dr. Hornyik Zsuzsanna

Kép forrása: Femtronics

thisContent

592