Hibrid konferencia a közlekedési kultúráról

teszt

oldalcim

Hibrid konferencia a közlekedési kultúráról

kozl_hibrid_konf_DSC0438

A közlekedési kultúra napjára tavasszal, május 11-re tervezett, de a vírushelyzet miatt elhalasztott konferencia szeptember 16-án, immár hibrid elemekkel valósult meg, a Közbiztonsági Tanszéken működő Tudományos Diákkör, a Magyar Rendészettudományi Társaság Közbiztonsági Tagozat, valamint a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztálya szervezésében. Az első hibrid konferencián a Rendészeti Oktatási Épület és Kollégium multifunkciós termében jelenlévőkön kívül lehetőség volt az előadásokat online formában is követni és interaktív módon bekapcsolódni. Az internetes kapcsolódás, elérés sikeresnek bizonyult a három online bejelentkezett előadás, és az egy helyszínen jelenlévő előadó prezentációját követően számos hozzászólás érkezett a konferencia online felületein is.

A megnyitót Major Róbert r. ezredes, a Közbiztonsági Tanszék vezetője tartotta, amelyben a kulturált, egymással előzékeny közlekedés fontosságát hangsúlyozta.

Az első előadást a MÁV Zrt. részéről Houchard Gábortól hallhatták a résztvevők, „Magatartás vasúti átjárókban” címmel. Az előadó, azon túl, hogy felhívta a figyelmet ezekre a veszélyes közlekedési csomópontokra, kitért az azokban alkalmazható balesetmegelőzési megoldásokra, nemzetközi példákat is bemutatva.

A második előadásban Kameniczky Ákos a Volán Zrt. és a buszközlekedés részéről mutatta be a felmerülő problémákat „A közösségi közlekedés segítése?” című előadásában. Itt a forgalmi kérdéseken felül kitért a társaság személyzeti kérdéseire, az utasoldali megoldandó feladatokra és a vírushelyzet támasztotta új kihívásokra is.

A harmadik előadást „Kerékpáros versus autós – a kulturáltság jegyében” címmel Felföldi Péter, a Közbiztonsági Tanszék tanára tartotta. Előadásban a szabályszegések lehetséges okainak feltárását, és a két közlekedői csoport közti vélt vagy valós ellentét kialakulásának miértjeit érintette. Hangsúlyozta, hogy közlekedőket az aktuális közlekedési eszközük alapján kategorizálni, vagy a választott közlekedési eszközükből a szabálykövetési hajlandóságukat megítélni tudományosan nem megalapozott.

Negyedik előadóként Mészáros Gábor r. alezredes előadását hallgathatták meg a konferencia résztvevői „Szemelvények a pofátlan(TAN)ítási akcióból” címmel. Ebben a Közbiztonsági Tanszék oktatója nem a már az interneten a rendőrség által publikált videókat, hanem saját gyűjteményéből származó, hasonló jellegű felvételeket mutatott be, amelyek jól szemléltették a hazai közutakon, sajnálatos módon gyakran előforduló türelmetlenséget, néhol egymás veszélyeztetését is.

A konferencia zárása előtt lehetőség nyílt a résztvevőknek reagálni a hallottakra.

A szervezők első hibrid konferenciája, mint a COVID-19 által jelentett kihívásra adott egyik lehetséges válasz, hatékonynak bizonyult. A hallgatóság az online környezetben is szívesen szólt hozzá, vagy írta le kérdéseit, amelyekre az előadók válaszoltak. A konferenciát Major Róbert levezető elnök 16 óra után zárta.

Szöveg: Major Róbert, Deák József

Fotó: Bodó Pál

 

Forrás: https://rtk.uni-nke.hu/hirek

thisContent

789