A V4 védelempolitikai igazgatók találkozója Varsóban

teszt

oldalcim

A V4 védelempolitikai igazgatók találkozója Varsóban

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2020. szeptember 23. 12:02

A koronavírus okozta járványügyi helyzet ellenére a soros lengyel V4 elnökség nagy hangsúlyt fektet rá és elkötelezett a V4 védelmi együttműködés fejlesztése és elnökségi programjának lehetőség szerinti minél teljesebb végrehajtása iránt. Az adott helyzetben különös jelentőséget kapnak a – szigorú megelőző egészségügyi szabályok mellett megtartott – személyes találkozások. Így történt ez szeptember 18-án, a Varsó melletti Pruszkówban, ahol megszervezték a Visegrádi Négyek védelempolitikai igazgatóinak találkozóját. A magyar delegációt dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai helyettes államtitkára vezette.

V4_védelempolitikai_igazgatók_találkozója_Varsó (1)

A megbeszélés során a cseh, lengyel, magyar és szlovák védelempolitikai igazgatók konkrét területeket vázoltak fel az együttműködés elmélyítésére; úgymint a NATO keleti szárnyának megerősítése és a NATO védelmi tervezési képességcélok V4-ek közötti harmonizálása, valamint a közös V4 kiképzések és gyakorlatok folytatása, illetve lehetséges közös V4 álláspont beazonosítása az EU közös biztonság-és védelempolitika munkafolyamataiban. Az elnökség céljainak a V4 védelmi együttműködés 2020 júniusában elfogadott, új hosszú távú víziója – Long Term Vision of the Visegrad Countries on Their Defence Cooperation – ad keretet.

A tartalmas és konstruktív megbeszélés során a résztvevők érintették az államok biztonság percepcióját, áttekintették a régió biztonsági helyzetét, meghatározták a kihívásokat és megvitatták ezek megoldásának lehetőségeit. Az eszmecsere során magyar részről a helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a nemzeti önerő fejlesztésének elsődlegessége mellett, egy NATO elvárások mentén végrehajtott haderőfejlesztés, amely a Washingtoni Szerződés 3. cikkelyének szellemében, legkésőbb 2024-re teljesíteni fogja a NATO walesi csúcsértekezletén megfogalmazott 2 százalékos kritériumát. Egyben azt is kiemelte, hogy a magyar haderőfejlesztés a régió biztonságát is növeli, többek között olyan, többnemzeti kötelékek felállításával, mint a NATO reagálóképességét erősítő Regionális Különleges Műveleti Parancsnokság (R-SOCC), vagy a Horvátországgal közösen létrehozott Közép-európai Többnemzeti Hadosztály parancsnokság (HQ MND-C). A felek egyetértettek abban, hogy a V4 országok haderőfejlesztési programjai eredményeként egyre több együttműködési lehetőség nyílik majd a haderők között. Magyar részről támogattuk az EU aktívabb védelempolitikai fellépését és az ehhez szükséges közös biztonság értelmezés kidolgozását és a koherens európai képességfejlesztés további erősítését.

V4_védelempolitikai_igazgatók_találkozója_Varsó (2)

Az ambiciózus lengyel elnökség további találkozókat tervez a V4 államok védelempolitikai együttműködésének további erősítése érdekében, a négy közép-európai állam nemzetközi befolyásának növelése céljából.

A V4 védelempolitikai igazgatók találkozójának margóján, lengyel kezdeményezésre, lengyel-magyar kétoldalú találkozó is történt. A megbeszélés legfőbb célja a kétoldalú együttműködés további fejlesztése volt, különös tekintettel a közös szövetségi (NATO) feladatokra, továbbá a két ország katonai együttműködési képességének növelésére.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/hirek/hazai-hirek.html

thisContent

791