A Váci Fegyház és Börtönbe látogatott dr. Kozma Ákos

teszt

oldalcim

A Váci Fegyház és Börtönbe látogatott dr. Kozma Ákos

2020-10-08 11:52

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa 2020. október 7-én látogatást tett a Váci Fegyház és Börtönben, hogy az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus munkatársaival közösen személyesen is meggyőződjön az új típusú koronavírus-járvánnyal összefüggésben bevezetett megelőző intézkedések hatékonyságáról.

A helyszínen Dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, valamint Dr. Füzesi Viktor bv. ezredes, a váci börtön parancsnoka fogadta az ombudsmant, aki a börtön bejárása közben közelebbről is megismerkedett a fegyház történetével és az 1855-ben alapított intézetben folyó mindennapi szakmai munkával. Az alapjogi biztos megtekintette a fogvatartottak elhelyezési körülményei mellett az egészségügyi körletet, a börtönkápolnát, valamint a fogvatartottakat foglalkoztató nyomdaüzemet is. Dr. Kozma Ákos elismerően szólt a váci büntetés-végrehajtási intézet állományának az új koronavírus-járvány alatt tanúsított áldozatos munkájáról, de a büntetés-végrehajtási szervezet szakmai eredményeit is méltatta: a börtönrendszer túlzsúfoltságának megszüntetését jelentős mérföldkőnek, míg a fogvatartottak foglalkoztatásában elért eredményeket – a börtönökben zajló értékteremtő munkavégzést és a képzési és oktatási lehetőségeket – a társadalomba történő visszailleszkedés egyik fontos lépcsőjének nevezte.
Az idei évben ez már a nyolcadik börtönlátogatása volt az ombudsmannak, aki korábban a sátoraljaújhelyi, a kiskunhalasi, a sopronkőhidai, a szegedi, a tiszalöki, az egri, valamint a szombathelyi börtönben is vizsgálódott már és mindenütt pozitív tapasztalatokat szerzett.

 

Forrás: https://bv.gov.hu/hu/intezetek/bvszervezet/hirek

thisContent

843