belugyiszemle_header

Erdélyi Katalin

A kockás papírtól a digitális e-jegyzőkönyvig - A kézírás szakértői vizsgálatának dokumentálása

A kockás papírtól a digitális e-jegyzőkönyvig - A kézírás szakértői vizsgálatának dokumentálása

Absztrakt

Cél: Az igazságügyi írásszakértők a kézeredet megállapítása érdekében elvégzett vizsgálatról jegyzőkönyvet vezetnek. A tanulmány a magyar írásszakértői jegyzőkönyvek időbeli változásain keresztül kalauzolja el az olvasót a szerző saját fejlesztésű elektronikus jegyzőkönyvéig.
Módszertan: Az írásszakértői e-jegyzőkönyv egy futó projekt keretében jelenleg is fejlesztés alatt álló szoftver, amely felületet biztosít az írásazonosító sajátosságok feltárására, az adatokat pedig későbbi elemzés céljából egy számítógépes adatbázisban gyűjti.
Megállapítások: A tárolt adatok algoritmusokkal feldolgoztathatók, azokból a szakértők számára hasznos matematikai, statisztikai, valószínűségszámítási és számítástudományi eredmények nyerhetők.
Érték: Az e-jegyzőkönyv elsődleges feladata, hogy egyszerűen, hatékonyan tegye lehetővé az írássajátosságok feltárását és rögzítését, másodsorban pedig informálja a vizsgálatot végző szakértőt a kézírásban megnyilvánuló tendenciákról, szokásokról, összefüggésekről az írásszakértői vizsgálatok objektivitásának növelése érdekében.

Kulcsszavak

kézírásszakértés, azonosítás, írássajátosság, elektronikus vizsgálati jegyzőkönyv
3382