belugyiszemle_header

Lippai Zsolt

A biztonság megteremtésének és fenntartásának állami és nem állami szereplőiről

A biztonság megteremtésének és fenntartásának állami és nem állami szereplőiről

Absztrakt

Cél: A tanulmány elkészítésének célja a biztonság megteremtésének nem állami szereplői, a rendészet speciális szervei, „perifériái”, a hagyományosnak is nevezhető rendészeti felfogástól eltérő módszerek alkalmazásának bemutatása.
Módszertan: Jelen tanulmány a biztonság megteremtésének és fenntartásának állami és nem állami szereplőit vizsgálja, egy új és rendkívül izgalmas szemüvegen keresztül, esetenként különösen érzékeny témakörökre is rámutatva, különlegesen érdekes és aktuális problémakört feszegetve az erőszak, az erőszak kultusz, a nem kívánt strukturális helyzetek és veszélyforrások elterjedésének – kedvező esetben történő – mérséklése érdekében.
Megállapítások: A rendészettel, így a biztonságunk megteremtésének állami szereplőivel, kiemelten a rendőrségi szervezet tevékenységével sokan és sokféleképpen foglalkoztak és foglalkoznak. A rendészettudomány kutatói közül viszont csak igen kevesen irányították figyelmüket a biztonság megteremtésének nem állami szereplőire, a rendészet speciális szerveire, „perifériáira”, a hagyományosnak is nevezhető rendészeti felfogástól eltérő módszerek alkalmazására.
Érték: A tanulmány szerzője a magánbiztonság átfogó tudományos kutatásához, feltérképezéséhez kíván hozzájárulni, felismerve annak tényét, hogy a kutatott téma a rendőri működés folyamatosan időszerű kérdése, ugyanis a rendőrség működésében az elmúlt két évtized számos, addig nem tapasztalt helyzetet eredményezett. A feladatok és elvárások mennyiségi és minőségi átalakulása a biztonság megteremtésének és fenntartásának állami és nem állami szereplői közötti kapcsolat átértékelését is szükségessé teszi. A tanulmány ezen tevékenység tanulmányozásához nyújt segítséget.

Kulcsszavak

rendészeti szervek, magánbiztonság, önkormányzati rendészet, fegyveres biztonsági őrség
4243